Image Blog

Vitamina C i anemia ferropénica

   La ciència de la nutrició, posada al marge durant un temps en l'àrea de la medicina, continua demostran que determinats aliments poden evitar o provocar certes malalties, depenen de la seva ingesta. En l'actualitat, la nutrició és una ciència de gran importància per al professional de la salut, ja que pot estudiar quines substàncies nutritives, així com la quantitat i la qualitat que s´han de consumir el creixement, la reproducció normal i un bon estat de salut; també investiga cadascun dels nutrients que ajuden a les funcions fisiològiques entre els que es troben: Glúcids (sucres), lípids (greixos), proteïnes, vitamines i minerals.    Una alimentació inadecuada dóna pas a deficiències o eccesos de nutrients que provocaràn en un futur diverses anomalies o disfuncions en el nostre organisme acabant sent malalties serioses.    En els últims anys, s´han publicat dades de diferents estudis realitzats a nivell mundial, en les que ens demostren que el dèficit de ferro és la causa més freqüent d´anèmia en el món. Si que és cert, que és més freqüent en els països subdesenvolupats, però any rera any els valors van en augment en els països en els que no hi manca el menjar. Aquesta carència nutricional afecta a més de 700 milions de persones, entre les quals es troben nens petits, adolescents i dones en edad fèrtil.

   A què pot ser degut?

   No cal dir que aquests tres grups són els que inclouen persones que tenen més necessitats nutricionals, per tant és quan hem de tenir més mirament en la nostra alimentació.
 

Absorció del ferro 

 
   L´absorció del ferro en el nostre organisme depén del seu origen i la reacció que té juntament amb els altres nutrients que l´acompanyen, entre altres coses. Podem distingir dos tipus: El ferro no hemo i el ferro hemo.
  

El ferro no hemo consisteix en sals de ferro que es troben als vegetalsi productes làctics i representa la major part de l´element en la dieta (+85% del ferro total). Se sap que existeixen diversos factors que potencien o inhibeixen l´absorció del ferro no hemo. El potenciador més conegut és la Vitamina C ó àcid ascórbic, ja que facilita l´absorció del ferro que contenen els vegetals i làctics a nivell gastrointestinal i permet una major movilització d´aquest mineral desde els dipòsits. La Vitamina A també és requerida per a mantenir un nivell normal de ferro, encara que no es coneix el seu paper específic.

El ferro hemo procedeix de l´hemoglobina i de la mioglobina de la carn, les aus i el peix. Encara que la proporció d´aquest en la dieta ha de ser menor que la del no hemo, la seva absorció és 2 ó 3 vegades més fàcil i no necessita de tants components del menjar per passar a sang.
   Cal remarcar l´importància d´uns nivells de ferro correctes en sang, ja que les seves funcions fisiològiques principals estan relacionades amb l'hemoglobina per al transport d´oxigen pel nostre cos, amb la mioglobina per a l´enmagatzenament muscular d´oxigen i amb els citocomes per a la producció oxidativa de l´energia cel.lular en forma d´ATP.
   
   Avui dia tots anem ràpid per les nostres obligacions; treball, fills, activitats... i estem oblidant el més important, el que ens dóna l´energia per fer aquestes coses...l'alimentació. Cada dia mengem més malament; en presses, a deshores, menjars ràpids o preparats, sense pensar que això ens està matan lentament.

                                                                                                                                                         Per: Maite Bel Carapuig (Tècnic especialista en dietètica i nutrició)

Leave a Comment

Your email address will not be published.